zon

ZVL Friet

Zeeuws-Vlaamse aardappelen geteeld in eigen kleigrond.

Onze missie

De aardappelen uit de Zeeuwse zilte zeeklei zijn de lekkerste en beste frietaardappelen ter wereld. Ze worden met liefde en zorg geteeld en de boeren verbouwen dit prachtige gewas met aandacht voor mens en milieu. Het resultaat is een product boordevol vitaminen en mineralen maar nog belangrijker, het zijn de allerbeste aardappelen om echte verse friet van te maken.

De reis van grond tot bord houden we zo kort en puur mogelijk.
Vanaf de teelt tot de verpakking, zonder toevoegingen blijft de kwaliteit van land tot bord gegarandeerd de allerbeste. 

 

Zo zorgen we ervoor dat Zeeuws-Vlaanderen er een juweel bij krijgt: Ambachtelijke verse friet. 

Van land tot bord

Land tot consument

Planten 

In het voorjaar planten we de planters in de kleigrond. 
Land tot consument

Groeien 

Van het voor tot het najaar groeien er meerdere aardappelen aan een plant. 

Land tot consument

Oogsten

In het najaar als alle aardappelen volgroeid zijn worden ze gerooid.
Land tot consument

Snijden 

De aardappelen worden gesorteerd, bewaard en versneden tot verse friet. 
Land tot consument

Voorbakken 

Na het snijden verpakken we de friet vers of gaan ze de voorbakoven in, hierbij worden de frietjes voorgebakken en daarna terug gekoeld. 
Land tot consument

Leveren 

Na het verpakken van de verse of vers voorgebakken friet leveren we de friet tot in de koeling bij de horecazaak! 
oogst

Leuk dat je meer wilt weten 

over ons en ZVL Friet!

ZVL Friet maakt verse frieten van eigen geteelde aardappelen uit de Zeeuws-Vlaamse kleigrond! Dit in een zo'n kort mogelijke keten, dit zorgt voor optimale kwaliteit en versheid!


Deze friet maken voor horeca en consument, gesneden van de lekkerste Zeeuws-Vlaamse aardappelen verbouwd in eigen kleigrond op de familie boerderijen in Graauw en Nieuw-Namen.

Wil je meer weten over de regio, het ontstaan en het proces
Lees hieronder snel verder!

Ons verhaal

Regio
Zeeland, een prachtig stukje Nederland. Het staat bekend om haar waterrijke natuur, een bourgondische levensstijl en heerlijk uitwaaien. Veel mensen genieten dan ook van alles wat de streek te bieden heeft. Maar wat niet zoveel mensen weten is dat een van de juweeltjes uit de regio de aardappel is.

In het bijzonder de aardappelen geteeld door familie Steijaert. In de Zeeuws-Vlaamse polder op 500 jaar oude zeeklei verbouwt de familie inmiddels al vijf generaties het zo typisch Nederlandse gewas. Maar hier worden niet zomaar aardappelen verbouwd. Door de delta van de grote rivieren is er in Zeeuwse-Vlaanderen een enorm vruchtbare zilte zeeklei ontstaan. Deze bodem en het unieke Zeeuwse micro klimaat bieden de perfecte omstandigheden om aardappelen te telen van de mooiste kwaliteit. De aardappel is van dermate hoge kwaliteit dat de houdbaarheid enorm lang is, de voedingswaarde hoog en nog belangrijker, de structuur en smaak zorgen voor overheerlijke frieten.


Ontstaan
Wij zijn de jongste generatie Steijaert en staan voor een historische uitdaging die het voortbestaan van veel landbouwbedrijven in heel Nederland bedreigt. Zoals zoveel boeren, verkopen wij ons gewas op de wereldmarkt. Deze markt kijkt door de groeiende wereldbevolking maar naar één ding: de prijs. Hierdoor worden boeren wereldwijd gedwongen om zoveel mogelijk te produceren. Maar dit gaat vaak ten koste van de kwaliteit en duurzaamheid. Simpelweg omdat ze te weinig betaald krijgen om te kunnen blijven investeren in duurzame technieken.

Dit is niet alleen slecht voor de boer maar voor iedereen. We kennen allemaal de verhalen over de landbouwgrond die door te intensieve landbouw, uitgeput raakt, ons voedsel dat haar voedingswaarde verliest en de noodzaak tot duurzame landbouw om de klimaatverandering te bestrijden.

Maar wij willen onze mooie kwaliteit aardappel niet opgeven of offers maken die ten koste gaan van onze prachtige Zeeuwse omgeving waar zoveel mensen van genieten. Wij moesten het anders gaan doen. Daarom hebben wij ZVL Friet opgericht.


Proces 
ZVL Friet maakt ambachtelijke verse frieten, van de hoogste kwaliteit Zeeuws-Vlaamse aardappelen. Onze frieten zijn zo vers dat ze een dag nadat ze geschild zijn al in de winkel liggen. Ze worden alleen lokaal geteeld met oog op mens en milieu en zijn puur natuur, zonder toevoegingen.

Wij zorgen ervoor dat de reis van land tot bord zo kort mogelijk is. Die reis is zelfs zo kort, dat de aardappelen van land tot schap, maar een dag onderweg zijn. We doen dit zodat we de kwaliteit in iedere stap van de reis kunnen controleren en verbeteren. Maar ook zodat er een eerlijke prijs aan de boer betaald kan worden. Zo kunnen zij blijven investeren in het duurzaam verbouwen van de beste aardappelen ter wereld, en kun jij genieten van onze heerlijke verse friet.